Fysiotherapie Honden

Vrijwel iedere hond heeft een goed gebouwd lichaam. Toch komt het voor dat er een dysbalans ontstaat in de belasting en belastbaarheid. Dit kan zich uiten in kreupelheden, geen lange einde meer willen lopen, niet meer willen springen, geen oefeningen meer willen doen tijdens de training of simpelweg gewoon niet meer goed willen rollen in het gras of niet meer willen spelen met de andere honden.

 

Het is dan belangrijk om de oorzaak van de klacht snel op te sporen, zodat de hond weer optimaal kan bewegen en secundaire problemen kunnen worden voorkomen. Een dierfysiotherapeute neemt deze mogelijkheden in overweging tijdens het onderzoeken van de hond.

Veel voorkomende klachten:
 • Rug en/of hals problemen
 • Kreupel/onregelmatigheid
 • Acute letsels aan spieren, pezen, banden en gewrichten tgv van een blessure/ongeval of overbelasting
 • Pees-, slijmbeurs-, en gewrichtsontstekingen
 • Revalidatie na operaties
  
 • Gewrichtsafwijkingen
 • Degeneratieve aandoeningen artrose of spondylose e.d.
 • Neurologische problemen, zoals bijvoorbeeld hernia
 • Wond- of littekenbehandeling
 • Verminderde sportprestaties

En nu...

Als uw hond aan één van bovenstaande indicaties voldoet, zal er tijdens de eerste intake een vraaggesprek en een uitgebreid fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken hoe de spieren, gewrichten en zenuwen van uw hond functioneren.

 

Na dit onderzoek zal er een behandelplan worden opgesteld. Bij de eerste afspraak zal er direct behandeling plaatsvinden. Deze behandeling zal bestaan uit de volgende mogelijkheden:

Behandel
mogelijkheden

 • Bewegingstherapie

  Bewegingstherapie staat ook wel bekend als ‘oefentherapie’. Tijdens de behandeling(en) worden er passieve handgrepen toegepast om de mobiliteit van gewrichten/spieren te bevorderen en pijn te dempen. Tevens worden er actieve oefeningen toegepast die moeten leiden tot het verhogen van de spierkracht en het verbeteren van de stabiliteit (coördinatie) wat uiteindelijk meer belastbaarheid zal geven.

 • Massage

  Bij het toepassen van massage gebruik je verschillende soorten technieken. Deze technieken hebben als doel dat de spierspanning verlaagd wordt, de bloedsomloop verbeterd en de pijn verminderd wordt. Ook kan het zo zijn dat door middel van ‘actieve’ massage de spierspanning verhoogd kan worden. Dit is vooral noodzakelijk als er atrofie is ontstaan na een operatie/trauma. Daarnaast is er ook bindweefselmassage, deze massage is er om verklevingen van een litteken na een operatie te voorkomen of te verminderen.

 • Medical taping

  Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren en gewrichten van uw paard in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. De tape kan een spier stimuleren, maar kan de spier ook laten ontspannen met als resultaat een sneller herstel van verschillende klachten en blessures. Medical taping kan toegepast worden bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

 • Adviezen en oefeningen

  Doormiddel van oefeningen en adviezen welke na de behandelingen worden gegeven, kunnen eigenaren zelf met deze informatie aan de slag om zodoende het herstel te bevorderen en een herhaling van de problemen te voorkomen. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld voeding, rust en/of beweging of de bodem waarop getraind wordt. Op deze manier kunt u als eigenaar positief bijdragen aan het herstel.


 • De behandelingen

  Honden zijn in staat om snel op fysiotherapie te reageren. Het aantal behandelingen dat wordt gegeven is afhankelijk van de aard van het probleem, maar meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende.

 • Vergoedingen

  Dierfysiotherapie wordt vergoed door een aantal zorgverzekeraars. Over de hoogte van de vergoedingen verwijs ik u naar uw zorgverzekering.

Behandel
trajecten

In samenwerking met de Dierenkliniek kunnen we uw hond 2 behandeltrajecten bieden.

 

- Het eerste behandeltraject is ‘het bewegingsprogramma’. Daarbij moet u denken aan 4 behandelingen, waarvan 2 van de assistente en 2 van mij. Uw hond zal bij elke behandeling diverse oefeningen mee krijgen die gericht zijn op beweeglijkheid, kracht, coördinatie van de gewrichten/spieren. Dit is een traject welke verdeeld is over 6 weken en zal plaatsvinden bij Dierenkliniek De Arker.

 

- Het tweede behandeltraject is het ‘post operatief programma’. Daarbij komt uw trouwe viervoeter de 2de en de 4de week na de operatie bij mij. Tijdens deze behandelingen krijgt u diverse oefeningen mee om uw hond zo snel mogelijk weer in vorm te krijgen. Ook deze oefeningen zijn gericht op beweeglijkheid, kracht en coördinatie van de gewrichten/spieren. Deze behandelingen vinden tevens plaats bij Dierenkliniek De Arker.

 

Als uw hond aan een van deze indicaties voldoet zal er tijdens de eerste intake een vraaggesprek en een uitgebreid fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken hoe de spieren, gewrichten en zenuwen van uw hond functioneren. Na dit onderzoek zal er een behandelplan - Het tweede behandeltraject is het ‘post operatief programma’. Daarbij komt uw trouwe viervoeter de 2de en de 4de week na de operatie bij mij. Tijdens deze behandelingen krijgt u diverse oefeningen mee om uw hond zo snel mogelijk weer in vorm te krijgen. Ook deze oefeningen zijn gericht op beweeglijkheid, kracht en coördinatie van de gewrichten/spieren. Deze behandelingen vinden tevens plaats bij Dierenkliniek De Arker.opgesteld. Bij de eerste afspraak zal er direct behandeling plaatsvinden. Deze behandeling zal bestaan uit de volgende mogelijkheden: